Zsűri

A nemzetközi zsűri tagjai

"A" Zsűri

         Erdei Péter - elnök

A Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója 1974-2008
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karvezetés tanára, az Alma Mater Kórus karnagya 2014-ig.
Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus alapító karnagya (2010-2014)
A Peking-i Központi Zeneakadémia állandó vendégprofesszora
A Kodály Musical Training Institute(USA) társalapítója (1969)
A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny művészeti tanácsának elnöke (2002-2008)
A Magyar Rádió Énekkar karnagya (1990-1992)
A Debreceni Kodály Kórus művészeti vezetője (több éven keresztül 1983-2005 között)
Az Ifjúsági Világkórus 2000 karnagya
Mesterkurzusokat vezetett, a legjelentősebb nemzetközi versenyek zsűrijében tevékenykedett: Arezzo, Cambridge, Cork, Dublin, Hong Kong, Marktoberdorf, Oxford, Tours, Tolosa, Singapore, Varna, stb.

Kitüntetései többek között:
 - Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje(polgári tagozat)
 - Trefort Ágoston díj
 - Liszt Ferenc díj
vBartók Béla - Pásztory Ditta díj
 - Magyar Köztársaság Érdemes Művésze
 - Norvég Királyi Lovagrend I. Fokozata
 - Capital University(USA) díszdoktora

 
         Naomi Faran

Karnagy és zenei igazgató - Izrael

Naomi Faran alapítókarnagya az 1986-ban létrehozott  Moran Kórusoknak. A Tel-Avivi Egyetem Buchmann-Menta Zeneiskolájában végzett. Felsőfokú mesterkurzusokat tart karvezetésből Izraelben, valamint nemzetközi szimpóziumokon Szlovéniában, Dániában, Hong-Kongban, Kínában, Dél-Koreában, Olaszországban, Spanyolországban és a közelmúltban az Europa Cantat-on. Karvezetés mentorként és szakfelügyelőként is tevékenykedik. Elismert kórusversenyek zsűritagja, és elnyerte a „Kiemelkedő Karnagy” díjat az 1. Izraeli Kórusversenyen.

A legkiemelkedőbb izraeli zenekarokkal dolgozik, egyebek mellett az Izraeli Filharmonikus Zenekarral, az Izraeli Kamarazenekarral, és a Rishon Lezion Szimfonikus Zenekarral.

1992 és 2002 között az Oktatási és Kulturális Minisztérium felkérésére egy speciális program vezetőjeként tevékenykedett, melynek fő célkitűzése az izraeli gyermek és ifjúsági kórusok népszerűsítése és fejlesztése volt. A program keretén belül Naomi Faran szemináriumokat tartott tanárok és kórusvezetők részére, kórusok betanításában vett részt országszerte, valamint erősítette a zeneszerzők és a kórusok közti kapcsolatot.

Elképzelését számos siker koronázta. Öt generáció 6-tól 35 éves korig énekel kórusaiban, közülük kettőt nemzetközileg is hivatásosnak ismertek el.

2002-ben Naomi kezdeményezésére létrejött az Ének-zene Izraeli Központja, ami a Moran kórus otthonává is vált. A Központ fiatal énekesek, karvezetők, tanárok és kórusok számára tart kurzusokat. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a Központ tevékenységét elérhetővé tegyék a hátrányos helyzetű csoportok részére: közös programokat szerveznek rákban szenvedő, veszélyeztetett, illetve speciális igényű gyermekek és kamaszok számára. Itt kristályosodik ki másik álma: a zenei kiválóság ötvözése a közösséggel. Ezt a speciális modellt mutatta be a Yale Egyetemen, illetve számos más szimpóziumon világszerte. Naomi Faran további programjai a béke népszerűsítését célozzák meg: 1994-ben palesztinai gyerekekkel lépett fel az oslói Békekoncerten, ezt követően a “Women Singing for Peace”, („Nők Énekelnek a Békéért”) rendezvényen, ami elnyerte a kiemelkedő rendezvény címet.  

Naomi Faran vallja, hogy a zene minden emberi kifejező eszköz közül a legerősebb, képes áthidalni az egyének, kultúrák és népek közti szakadékokat. “Biztosítanunk kell, hogy az éneklés kultúrája mindenkibe mélyen beleivódjon, azért, hogy jobb és érzékenyebb emberekké válhassunk, akik többet tehetünk környezetünkért”.

 
         Jaakko Mäntyjärvi

Tolmács és zeneszerző - Finnország

Jaakko Mäntyjärvi (sz.: 1963, Turku, Finnország) a Helsinki Egyetemen szerezte mester diplomáját Angol és Nyelvészet szakon 1991-ben; hivatásos angol tolmács. A Sibelius Egyetemen emellett még zeneelméletet és karvezetést is tanult.

Zeneszerzőként eklektikus tradicionalistának jellemzi magát: eklektikus abban az értelemben, hogy számos stílus és kor jegyeit ötvözi műveiben, tradicionalista pedig abban az elgondolásában, mely szerint zenei nyelvezetének az alapja a hagyomány, a folytonosság és a kommunikáció. Miután aktív zenész, művei nagyon pragmatikusak; jómaga is kórus énekes lévén, elsősorban kórusműveket komponál. Legfontosabb szerzeményei: Négy Shakespeare Dal (1984), Dagen svalnar... (Hűvösödik… (1991/1993), Pseudo-Yoik (1994), El Hambo (1997), Még több Shakespeare Dal (1997), egy kórus dráma: SALVAT 1701 (2001), a 40 részes  (2006), a Stuttgarti Mise (2001).

A Canticum Calamitatis Maritimae című műve harmadik díjat nyert a székesegyházi kórusok számára írt kórusművek Európai versenyén 1997-ben. Legfontosabb felkérései közé tartoznak a Corki Nemzetközi Kórusversenyre (1999), a Turkui Székesegyház felszentelésének 700. évfordulójára, a Kórusmuzsika Világ Szimpóziumára, valamint a Chanticleer (2001) és a King’s Singers (2002) számára komponált művei. A Tapiola Kamarakórus „házi zeneszerzője”volt 2000 és 2005 között.

Jaakko Mäntyjärvi aktív amatőr és fél-hivatásos zenész, elsősorban kórusénekesként. Számos finn kórusban énekelt, többek között a Savonlinna Opera Fesztivál Kórusában, a Sibelius Akadémia hivatásos énekegyüttesében, a Tapiola Kamarakórusban, a Klemetti Intézet Kamarakórusában, és a Finn Kamarakórusban. Karnagyként együtt dolgozott a Savolaisen Osakunnan Laulajat egyetemi kórussal 1988 és 1993 között. 1998-tól 2004-ig segédkarnagya volt a Tapiolai Kamarakórusnak.  2015-ben megalapította a cc FREIA Kamarakórust.  A Helsinki Sybelius Egyetemen vezeti a Kóruszene története című kurzust.

 
         Ordasi Péter

Karnagy, főiskolai tanár - Magyarország

Karvezetői tanulmányait a Szegedi Tanárképző Főiskolán Kardos Pálnál, a budapesti Zeneakadémián pedig Vásárhelyi Zoltán és Párkai István irányításával végezte, szakmai látókörét Arvid Jansons, Dan-Olof Stenlund és Eric Ericson karnagyi kurzusain tágította. Tanári pályáján alsó-, közép- és felsőfokon egyaránt tapasztalatokat szerzett, iskolai és amatőr kórusai számos nemzetközi sikert értek el, köztük hat első helyezést, kétszer nyertek nagydíjat.

Munkahelyei: Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium (1975-82), SZTE Juhász Gyula Tanárképző Főiskola 1982-92 és 1997-2009, 1992-97-ig a békéscsabai Bartók Béla Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója.

A 20. század magyar kórusterméséről és a tiszta intonálásra nevelésről számos hazai továbbképzésen túl a nyitrai (Szlovákia), kolozsvári (Románia), bergeni (Norvégia) és turkui (Finnország) egyetemeinek zenepedagógiai fakultásain tartott előadásokat. Karvezetői kurzusokon tanított Sapporo-ban (Japán), Eperjesen (Szlovákia) valamint a Kardos Pál Alapítvány kétévente megrendezett nyári nemzetközi karnagyi szemináriumain. 1991-től számos magyarországi minősítő hangverseny, kórusverseny zsűrijének tagja vagy elnöke. 2007-től 2012-ig a Magyar Kodály Társaság elnökségének tagja. 2006-tól a szegedi Bartók Béla Nőikar. 2009 szeptemberétől a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának oktatója, a Bárdos Lajos Leánykar vezetője. 2009-ben tanári munkáját Artisjus-díjjal, 2015-ben Liszt-díjjal ismerték el.

 
         Battista Pradal

Karnagy, zeneszerző - Olaszország

Battista Pradal 1964-ben született. Zeneszerzés szakon végzett a Velencei Konzervatóriumban Wanda Leskovic Professzor tanítványaként, majd kóruszene és karvezetés szakos diplomát szerzett az Udinei Konzervatóriumban.  A Vicenzai Európai Akadémián zenekari karmesteri képzésben részesült, ahol neves oktatók – J.Kalmar, D. Renzetti -,  mesterkurzusain vett részt.

Zeneszerzőként művei szerte a világon hallhatóak koncerttermekben illetve felvételeken.  Számos híres nemzetközi versenyen nyert díjakat: Olaszországban, Franciaországban, az USA-ban és Litvániában. Olasz és nemzetközi lemezkiadók jelentették meg darabjait.
Az oderzoi (Treviso) „In Musica Gaudium” kórus és vonós zenekar alapítókarnagya, amelyet egyetemisták, fiatal zenészek és elismert szólisták alkotnak. Zongorát, összhangzattant és zeneszerzést tanít a „Santa Cecilia” zenei alapítványnál Portogruaroban (Velenve), valamint az „Opitergium” zenei intézetben Oderzoban (Treviso).
Gyakran kap meghívást hazai és nemzetközi zeneszerzői és kórusversenyek zsűrijébe.

 

"B" Zsűri 

 
         Peter Broadbent - Elnök

Karnagy - Nagy-Brittannia

Peter Broadbent a legjelentősebb brit kóruskarnagyok közé tartozik, akinek jól ismert a kortárs zene iránti állhatatos elkötelezettsége. 1988-ban megalapította a Joyful Company of Singers együttest, ami hamar Európa egyik vezető kamarakórusává vált, megnyerve számos jelentős versenyt hazájukban és külföldön.  Az Egyesült Királyságban felléptek szinte minden legfontosabb zenei fesztiválon, beleértve számos „Proms” szereplést. Európában és az USA-ban számos koncerten hallhatta őket a közönség. A JCS több mint 20 CD-t jelentetett meg, TV és filmzenéket rögzítettek velük, valamint több mint 30 ősbemutató fűződik nevükhöz.

Pályafutása során az Egyesült Királyságban vezényelte a London Mozart Players-t, az Angol Kamarazenekart, a City of London Sinfoniát, a Royal Philharmonic Orchestrát, a Southern Sinfoniát és a BBC énekkarát, ezeket a hangversenyeket gyakran közvetíti a BBC, illetve a Radio 3 és a Class FM csatornák.  Európa szerte vendégkarnagyként dirigál, mesterkurzusokat tart, illetve nemzetközi versenyeken zsűrizik.

A Brit Kóruskarnagyok Szövetségének képzési igazgatójaként ösztönözte és segített kidolgozni a karvezetői kurzusok tantervét.  A közel múltban egy új hivatásos kórust alapított – „Ascolta” néven. Első CD-jüket, melyen Farkas Ferenc műveit szólaltatják meg, 2015-ben jelentette meg a Toccata Classics.  A Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma „Pro Cultura Hungarica” éremmel tüntette ki, nemrégiben pedig, a Brit- Magyar kulturális kapcsolatok népszerűsítéséért és erősítéséért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.

 
         Josep Prats

Karnagy - Spanyolország

Josep Prats 1953-ban született Barcelonában.  A badalonai és a barcelonai zeneakadémián tanult többek között éneket, zenetörténetet, kontrapunktot, és fúgát, valamint zeneszerzést A. Ros Marbà keze alatt. Karvezetői ismereteit Jordi Casas, Erwin List, Laszlo Heltay, Pierre Cao tanítványaként sajátította el.  

A Katalán Kóruszenei Bizottság Szövetségének (FCEC), elnöke, valamint tagja az Europa Cantat Állandó Zenei Bizottságának. Kóruséneklést, és Kamarazenét tanít a‘Conservatori Superior de Música del Liceu’ (Felsőfokú Zenei Konzervatórium) és az ‘Institut del Teatre’ (Színházművészeti Gimnázium) intézményekben. Jelenleg a Coral Cantiga / Cantiga kórust (Barcelona), és a Cor Ciutat de Tarragona / Tarragona Város Kórusát vezeti, valamint igazgatója a ‘Cantània’ elnevezésű gyermek zenei programnak, aminek az ‘Auditori Nacional de Catalunya’/ Nemzeti Hangversenyközpont ad otthont.. A Spanyol Rádió és Televízió Kórusának (RTVE) vendégkarnagya, valamint meghívott művészként rendszeresen vezényel különböző hivatásos, és amatőr kórusokat.

Különböző hazai és külföldi kórusfesztiválokon vezényel (Spanyolország, Franciaország, Belgium, Anglia, Argentína, Chile, Németország, Ausztria, Brazília), csakúgy, mint a legutóbbi Europa Cantatokon Linzben, Neversben és Barcelonában.
Gyakran kap felkérést nemzetközi kórusversenyek zsűrijébe (Tolosa, Riva del Garda, Maasmechelen, Des Moines, Trelew, Amiens...), valamint rendszeresen tart karvezetői kurzusokat Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban és Dél- Amerikában. Számos kurzus és fesztivál zenei igazgatójaként közreműködött (Cursos Internacionals de Música de Lleida / Lleidai Nemzetközi Zenei Kurzus, Setmana Cantant de Tarragona../ Tarragonai Énekes Hét .), és a közeljövőben Kolumbiában, Venezuelában és Magyarországon fog vezényelni.

 
 
         Szebellédi Valéria

Karnagy, zenepedagógus - Magyarország

Szebellédi Valéria a Zeneakadémián szerzett középiskolai énektanári és karvezetői diplomát. A Budapest VI. kerületi Erkel Ferenc Általános Iskola ének-zene tagozatán tanít. Alapító karnagya a Magnificat Kórusnak (1990-Gyermek-, Ifjúsági-, Leánykar), valamint a Vox Caelestis Vegyeskarnak (2009).  A Zeneművészeti Egyetem karvezető hallgatóinak gyakorlatvezető tanára volt 2006-ig, tanítási óráit rendszeresen látogatják külföldi vendégek.

Munkásságát, zenepedagógusi tevékenységét a következő díjakkal ismerték el: Artisjus-díj (2003, 2009, 2010), Liszt Ferenc-díj (2006), valamint a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2014).

Vendégkarnagyként és előadóként több alkalommal dolgozott külföldi kórusokkal. Öt alkalommal járt Japánban az ottani Kodály Társaság meghívottjaként, szolfézst és karvezetést oktatott, szemináriumokat tartott, és koncerteken vezényelt. Tokyo-ban, Budapesten, Debrecenben több alkalommal volt tagja a nemzetközi versenyek zsűrijének. A KÓTA Művészeti Bizottságának tagja.

 
         Marius Tabacu

Zongorista, műfordító - Filharmónia igazgatója - Románia

Marius Tabacu 1976-ban diplomázott a Kolozsvári Zeneakadémián. Zongoristaként az ország legjelentősebb hangversenytermeiben adott koncerteket. 1990-ig a Kolozsvári Zenelíceumban tanított.

A forradalom után három évig a Kolozsvári Rádió és Televízió munkatársaként dolgozott, majd 1993-ban létrehozta a Video Pontes produkciós irodát, amelynek keretén belül számos dokumentumfilmet, riportot és élő adást rendezett. Műfordítóként 12 kötetet fordított magyarról románra.

Jelenleg a Kolozsvári „Transilvania” Filharmónia igazgatója.

 
 
         Tóth Péter

Zeneszerző, tanszékvezető - Magyarország

Tóth Péter 1965-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait párhuzamosan folytatta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. Ütő- és zeneszerzés szakra járt Schwarcz Oszkárhoz, illetve Kocsár Miklóshoz. 1985-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, Petrovics Emil osztályába, ahol 1990-ben szerzett diplomát.

A kilencvenes években számos kísérőzenét írt vidéki és budapesti színházak produkcióihoz és több évig dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadó tanáraként. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Zeneelmélet tanszékének tanszékvezetője. Számos kórusműve nyert díjat magyar és nemzetközi versenyeken.

2007-ben Erkel-díjat, 2009-ben KÓTA-díjat, 2013-ban Bartók-Pásztory Ditta-díjat kapott. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.