.

Zsűri


A nemzetközi zsűri tagjai

Nagyezda AVERINA
karnagy (Oroszország)

Nagyezsda Averina a moszkvai Ponomarjov Gyermekkórus iskola növendéke volt, majd a Csajkovszkij Konzervatóriumot végezte el, ahol most professzorként dolgozik. Doktorátusát művészettörténetből szerezte.

2012-től a moszkvai VESNA Gyermekkórus karnagya. Vezetésével a kórus első helyezéseket és nagydíjakat nyert különböző nemzetközi versenyeken (Malcesine, Olaszország 2012; Neerpelt, Belgium, 2014; Debrecen 2016.). Tavaly a spanyolországi Tolosában kórusával a 2017. évi Kórusmuzsika Európa nagydíjat nyerte el.

Nagyezsda Averinának számos módszertani tanulmánya jelent meg, valamint gyűjteményeket állított össze kórusok számára. Rendszeresen tart mesterkurzusokat kórusvezetők részére, gyakran vesz részt orosz és nemzetközi kórusversenyek zsűrijének munkájában.

 

Stephen CONNOLY
énekművész, karnagy (Egyeült Királyság)

Stephen Connolly hosszú évekig a világhírű The King’s Singers énekegyüttes basszistája és társigazgatója volt. Negyedszázadon keresztül, évente 120 koncerten vett részt, emellett gyakran lépett fel rádió- és tévéműsorokban, továbbá számos felvételt készített a legjelentősebb hanglemez kiadóknál (EMI, BMG Records,  Signum Records, Sony), melyekért számos elismerésben részesült: háromszor jelölték Grammy-díjra, melyet egy ízben el is nyert. Az utóbbi időben gyakran tűnik fel zenei versenyek zsűritagjaként, emellett továbbképzéseket tart és vendégkarnagyaként is meghívásokat kap. A nagy-britanniai Gloucestershire-ben élő művész 2008-ban megalapította a Nemzetközi A Cappella Iskolát, amely nemzetközi bentlakásos tanfolyamokat kínál kórusban éneklők számára. 2010-ben kinevezték a Cheltenhami Női Főiskolán folyó vokális zenei képzés vezetőjévé.

 

JOBBÁGY Valér
karnagy (Magyarország)

Jobbágy Valér zenei tanulmányai Pécsett kezdte, majd Budapesten a Zeneakadémián karvezetői és klarinét művész-tanári  diplomát szerzett.  1973-ban résztvett Hans Swarowsky karmesteri kurzusán.

Tanári pályafutása Debrecenben indult, majd Pécsett folytatódott a Művészeti Szakközépiskolában, a Tanárképző Főiskolán, illetve később a Tudományegyetem Művészeti Karán. 1988-tól a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is tanít. Pályája során Pécsett és Szekszárdon működő kitűnő énekkaraival (Puellae Női Kamarakórus, Szekszárdi Madrigálkórus, Schola Cantorum Sopianensis) több, mint harminc alkalommal szereztek győzelmet, illetve dobogós helyeket a legjelentősebb európai kórusversenyeken és Japánban. (Arezzo, Cork, Debrecen, Marktoberdorf, Maasmechelen, Neuchatel, Rimini, Róma, Tolosa, Tours, Várna, Takarazuka stb.) Zsűritagként vett részt az Arezzóban, Debrecenben és Montreaux-ben rendezett kórusversenyeken. 2003-ban Summa cum laude minősítésű doktori fokozatot szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

 

Michael KAULKIN
zeneszerző (Ameikai egyesült Államok)

Michael Kaulkin San Franciscoban élő zeneszerző kórusműveit, kamaranűveit és zenekari szerzeményeit világszerte játsszák. Zenei mesterfokozatát a San Francisco-i Konzervatóriumban szerezte, miután éveket töltött a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol zeneszerzést Vajda Jánostól, karvezetést pedig Párkai Istvántól tanult. Jelenleg a San Francisco Choral Artists kamarakórus zeneszerző-rezidense. Tanárként a San Francisco-i Konzervatórium Zeneszerzői és Zenészképzési Karán működik, de korábban tanított az oaklandi (Kalifornia) Holy Names Egyetem Kodály Intézetének nyári kurzusán is.

Saját zenéjének tevékeny közreadójaként felismerte azt az igényt, hogy az önállóan publikáló komponisták műveit is elérhetővé kell tenni nyomtatásban, ezért 2014-ben létrehozta a Swirly Music (‘örvénylő zene’) nevű honlapot, melyen ma már csaknem ötven önállóan publikáló szerző több száz kamara-, kórus- , vokális és zenekari műve tanulmányozható.

 

KISS Katalin
karnagy (Magyarország)

Kiss Katalin Debrecenben született, zenei tanulmányait szülővárosában kezdte meg. 1973-tól Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult, ahol 1977-ben karvezető és középiskolai énektanár diplomát, majd ugyanitt 2002-ben doktorátust szerzett. 1977-től  Szombathelyen, 1983-tól a kecskeméti Kodály Iskolában tanított. Két alkalommal – 1979-től, valamint 1988-tól – egy-egy évig Bostonban, a Kodály Center of America vendégtanára, karnagya. 1989 óta  a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem égisze alatt Kecskeméten működő Kodály Intézet egyetemi docense. 1990-ben alapította meg az Ars Nova Énekegyüttest, 2005-ben a Kecskeméti Fesztivál Kórust. Az elmúlt negyedévszázad alatt énekeseivel több mint 500 koncertet adtak, CD-felvételeket készítettek, versenygyőzelmeket arattak.  Vendégkarnagyi meghívásokat kapott, workshopokat tartott a világ szinte minden táján, és több kórusverseny zsűrijének munkájában is részt vett. Megalapítója az Ars Nova zeneműkiadónak. Szakmai tevékenységéért 1996-ban Katona József-díjat, 1997-ben, 1999-ben és 2001-ben Artisjus-díjat kapott, 2000-ben a Bács-Kiskun Megye Művészetéért Díjat is átvehette.

 

KUTNYÁNSZKY Csaba
karnagy (Magyarország)

Kutnyánszky Csaba kóruskarnagy és zeneelmélet-tanári diplomáit a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte. 1998-ban ösztöndíjasként kutatásokat folytatott a Bolognai Egyetemen. Doktori fokozatát 2005-ben nyerte el a Zeneakadémián.Jelenleg a Pécsváradi Női Kamarakórus karnagya. Együtteseivel számos rádiófelvételt és nyolc CD-t készített.2009-ben és 2010-ben a Keszthelyi Reneszánsz és Barokk Napok keretében vezetett mesterkurzust. 2011-ben a Budapesten megrendezett 6. Nemzetközi Karvezetői Verseny művészeti bizottságának elnöke volt. Jelenleg a Zeneakadémia professzoraként kórusvezénylést tanít, egyúttal a Zenekar és Kórusvezető Tanszék vezetője. 2011 óta az oktatási rektorhelyettesi feladatokat is ellátja. A KÓTA - Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének elnökségi tagja.

 

Michalis PATSEAS
karnagy (Görögország)

Az athéni Kodály Konzervatórium - Görög Kodály Intézet alapítója és igazgatója. Kórusvezetést, zenekari vezénylést, zeneszerzést és bizánci egyházzenét az Athéni Nemzeti Konzervatóriumban, a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen és a Liszt Ferenc Zeneakadémia Kodály Pedagógiai Intézetében tanult, ahol Erdei Péter irányításával szerzett felsőfokú diplomát.A Nemzetközi Kodály Társaság korábbi elnöke, a Görögországi Kodály Társaság alelnöke, a Magyar Kodály Társaság tiszteletbeli tagja, a Magyarország Barátai Alapítvány meghívott tagja.

Rendszeresen vezényel kórusokat és zenekarokat, korábban a Görög Rádió Gyermekkarának első karnagya volt. Rendszeresen meghívják a nemzetközi kórusversenyek zsűrijébe. Előadóként 14 ország zenetudományi kongresszusain vett részt. Nemzetközi szemináriumokon és számos ország egyetemein tanít karvezetést, zenepedagógiát és éneklést. Megkapta a Pro Cultura Hungarica, valamint a Kodály Intézetért díjat, és 2003-ban kitüntették a Magyar Köztársaság Érdemrendjének Tisztikeresztjével.

 

Felix RESCH
karnagy, zeneszerző (Olaszország)

Felix Resch 1981-ben diplomázott kóruszenéből és karvezetésből, majd a trieszti Tartini Konzervatórium tanára lett.  Bolzanoban Francesco Valdambrini professzor irányításával kezdte zeneszerzői tanulmányait, és már ekkor jelentős számú kamarazenei művet (Quartetto d’archi, Sonata Pf. e Vlc. Cadenz per VI. Solo, Ballade per Pf. Fantasia per Ob. e Pf.) és zenekari művet (Perspektive I per orchestra, Perspektive II Fl. solo e orchestra, “Strade segnate” Soprano and orchestra) komponált.

Az Ars Cantandi együttes karnagyaként számos díjat nyert hazájában (Arezzo, Verona, Vittorio Veneto) és külföldön egyaránt. Kórusra írt kompozícóit elismerésben részesítették Olaszországban, Ausztriában, Csehországban, Spanyolországban Svájcban és Németországban is. Felix  Resch a bolzanoi Claudio Monteverdi Konzervatórium rektora volt 2008 és 2014 között, ahol jelenleg zeneelméletet tanít.

 

SZABÓ Dénes
karnagy (Magyarország)

Zeneművészeti tanulmányait Szegeden, Miskolcon és Budapesten végezte. 1969 óta tanít a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában, 1975-ben alapította a Cantemus Gyermekkórust. A Cantemus Gyermekkarból kinövő kóruscsalád 2004 óta művészeti intézményként működik, három énekarral: a Cantemus Gyermekkar, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar munkáját a Nyíregyházi Cantemus Kórus fogja össze. Ma már mindhárom énekkar világszínvonalú előadó. Szabó Dénes gyakori meghívott előadó szakmai konferenciákon és rendszeresen tart mesterkurzusokat karvezetésről, kórushangképzésről, a Kodály-módszer alkalmazásáról. Számos rangos nemzetközi versenyen volt zsűritag (USA, Szlovénia, Japán, Németország, Taiwan, Belgium).

Művészi és zenepedagógiai munkáját több díjjal is elismerték: 1985-ben Liszt-díjat, 1993-ban Bartók Béla - Pásztory Ditta díjat, 2000-ben Kossuth-díjat, 2013-ban IFCM életműdíjat kapott. 2012 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. 2014-ben a Nemzet Művésze címmel tüntették ki. 2017-ben vehette át a japán kormány külföldieknek adható legmagasabb elismerését a Felkelő Nap Arany- és Ezüst Sugarainak Rendjét, a két ország közötti kapcsolatok és barátság fejlődéséhez a zene révén való hozzájárulásáért.

 

Mikael WEDAR
karnagy, énekművész (Svédország)

Mikael Wedar a Stockholmi Királyi Zeneakadémia hallgatója volt, ahol karvezetői, zongoratanári és énekesi diplomát szerzett. 2003-tól 2011-ig a Kungsholmens Gimnázium és a Stockholmi Zenegimnázium kórusvezető tanára volt. Pályafutása során több kiemelkedő svéd együttessel dolgozott (Eric Ericson Kamarakórus, Svéd Rádió Énekkara). 2007-ben megalapította a Szent Jakab Énekkart, amelynek azóta is művészeti vezetője. 2013-ban a spanyolországi Tolosa 45. Kórusversenyének mind az öt díját elnyerték, így részt vehettek a 2014-ben Debrecenben rendezett Európai Nagydíjon, ahol szintén győztesek lettek. 2017-ben az együttest meghívták, hogy képviselje Svédországot a Nemzetközi Kórusszövetség (IFCM) Világkongresszusán Barcelonában. Mikael Wedar 2014-ben zsűritag volt a Várnai Nemzetközi Kórusversenyen, 2016-ban pedig a tolosai versenyen. A Bartók Béla Kórusversenyen zsűri teendői mellett karvezetői mesterkurzust is tart.