Kórusok

Demachi Középiskola Gyermekkara (Japán, Toyama)
Eos Nőikar (Olaszország, Róma)
Ensemble vocal (Németország, Hamburg)
Jasmina Kórus (Lettország, Riga)
Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar (Magyarország, Debrecen)
Kórus Spontánusz (Magyarország, Sopron)
Lastivka Gyermekkar (Ukrajna, Kijev)
Lautitia Gyermekkar és Ifjúsági Vegyeskar (Magyarország, Debrecen)
Maribori Akadémiai Kórus (Szlovénia, Maribor)
Marymount Középiskola Kórusa (Kína, Hong Kong)
Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet Nőikara (Magyarország, Miskolc
Musamari Kórusiskola Gyermekkara (Észtország, Tallinn)
Parahyangan Katolikus Egyetem Énekkara (Indonézia, Bandung)
Ponomaryov Vesna Gyermekkar (Oroszország, Moszkva)
Sophia Ifjúsági Kamarakórus (Ukrajna, Kijev)
Tartui Egyetem Kamarakórusa (Észtország, Tartu)
Udiana Kórus (Izrael, Tel Aviv)


BBCC 2016

Demachi Középiskola Gyermekkara – Japán, Tonami

Gyermekkarok

Karnagy: Mami Takami

A kórus székhelye Tonami városa, a  Toyama prefektúrában található. A Demachi Középiskola kórusa 2013 áprilisában alakult, így az iskolai együttesek sorában fiatalnak számít. Jelenleg első, és másodéves diáklányokból áll, akik szívesen vesznek részt helyi eseményeken és versenyeken. Szorgalmas munkával folyamatosan fejlődnek, csiszolják tudásukat, ennek érdekében a tanórák végeztével minden nap egyórás próbát tartanak. Különböző énektechnikai gyakorlatok elsajátításával a kórustagok célja az, hogy képesek legyenek szólóban is magabiztosan szerepelni.  Különösen szeretnek kíséret nélküli darabokat előadni, ezáltal megmutatni az emberi hangban rejlő határtalan erőt, az ebből fakadó értékes harmóniát,  dallamvezetést.

Versenyprogram:

Elődöntő
Otmar Mácha: Hoj, hura hoj!
Javier Busto: Laudate Dominum
Ko Matsushita: Alma Redemptoris Mater (Antiphona Beatae Mariae Virginis)
Ko Matsushita: Ebesuke Don Don (Children's Songs of Ki-no-Kuni)

Döntő
Kocsár Miklós: Sanctus - Benedictus (Missa in A)
Yujiro Fukushima: Songs call in Gods (Nantou Uta-asobi)

 

Ensemble vocal – Németország, Hamburg

Kamarakórusok

Karnagy: Cornelius Trantow

Az Ensemble vocal  kamarakórus 1994-ben alakult a németországi Hamburgban. Az együttes elsősorban kortárs a cappella darabokra szakosodott, emellett az időnként műsorra tűzött oratorikus művek tovább színesítik az együttes repertoárját. Ennek egyik példája  Bach h-moll miséje, melyet  fennállásuk 20. évfordulóján adtak elő sikerrel. Karnagyuk Cornelius Trantow, a hamburgi Zeneakadémia (Hochschule für Musik und Theater)  karvezetés professzora. Irányítása alatt az Ensemble vocal Németország egyik vezető kamarakórusává vált. Az énekkar több mint 200 koncerten szerepelt hazájában, illetve külföldön, számos alkalommal ősbemutatókat tartva.
Rangos országos és nemzetközi elismerésekkel is büszkélkedhet az együttes. Díjakkal tértek haza 2006-ban Kielből a német kórusok versenyéről,  majd egy évvel később Marktoberdorfban érdemeltek ki 2. díjat és különdíjakat, 2012-ben pedig Corkban hódították el a 2. díjat, valamint a legjobb kórusműért járó elismerést.

Versenyprogram:

Elődöntő
Michael Ostrzyga: Deus in adjutorium
Wolfram Buchenberg: Da pacem sabbati!

Döntő
Mikko Heiniö: Luceat
Jake Runestad: Alleluia

 

Eos Nőikar - Olaszország, Róma

Nőikarokok

Karnagy: Fabrizio Barchi

Az Eos Nőikar 1995-ben alakult a korábbi Primavera gyermekkarból, Fabrizio Barchi, a Lorenzo Perosi Konzervatórium karvezetés tanára, és Mario Madonna kezdeményezésére. 2000-ben mutatkoztak be a Cittá di Rieti kórusversenyen. Repertoárjuk a középkori dallamoktól a népzenéig ível, különös hangsúlyt fektetve a kortárs zeneművekre.
Az együttes 2002 óta számos versenyen ért el szép sikereket, többek között a Kórusmuzsika Európai Nagydíjáért folyó megmérettetésen is.  2015  júliusában I. helyezést  érdemeltek ki a VI. Nemzetközi Egyházzenei Versenyen Rómában, mellyel kivívták a jogot a nagydíjas versenyen való részvételre.
A kórusnak eddig két CD-je jelent meg az Erreffe Musica kiadónál, jelenleg harmadik felvételükön dolgoznak.

Versenyprogram:

Elődöntő
Maurice Duruflé: Tota Pulchra Es
Knut Nystedt: Hosanna
Alessandro Bonanno: Regina Coeli

Döntő
Kocsár Miklós: Gloria
Fabrizio Barchi: Laudate Dominum

 

Jasmina Kórus – Lettország, Riga

Vegyeskarokok

Karnagy: Agita Ikauniece, Jānis Strapcāns

A 2014 szeptemberében Rigában alakult Jasmina Kórus a lett kórusmozgalom újonca. Művészeti vezetője  Agita Ikauniece karizmatikus egyéniségével visz lelkesedést és energiát a kórusba, melynek tagjai kiváló zenei tapasztalattal és háttérrel rendelkeznek.
A Jasmina küldetése, hogy erősítse a kortárs zenében az etnikai hovatartozás tudatát. Az általuk előadott művekben folyamatosan felfedezhető régiójuk,a  Selija vidék őslakosainak mentalitása.
A kórus rövid múltja ellenére számos kiemelkedő hangversenyen szerepelt már  hazájában. 2015 tavaszán nemzetük rangos kórusversenyén megkapták a legmagasabb minősítésű diplomát, s ezzel 2015-ben bekerültek Lettország hat legjobb vegyeskara közé.
A Jasmina hazájában tevékenyen népszerűsíti a kórusmuzsikát, változatos programok szervezője és résztvevője. Jelenleg 15 amatőr zeneszerző komponál számukra kórusműveket, melyeket koncerteken, illetve hangfelvételeken mutatnak be.

Versenyprogram:

Elődöntő
Ēriks Ešenvalds: A Drop in the Ocean
André van der Merwe: Nader My God By U

Döntő
Ēriks Ešenvalds: Only in Sleep
Juris Ābols: Karawane

 

Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar – Magyarország, Debrecen

Ifjúsági kórusokok

Karnagy: Végh Mónika

A közelmúltban fennállásának 150. évfordulóját ünneplő debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola kórusát az 1950-es évek második felében Gulyás György alapította.
Az énekkart 2004 óta Végh Mónika vezeti. Az együttesben kizárólag az intézmény diákjai énekelnek, akik szerte az országból, sőt a határon túlról is érkeznek az iskolába. Az elmúlt időszakban az énekkar részt vett számos országos és nemzetközi versenyen, szakmai bemutatón. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar  gyakorlókórusaként is tevékenykednek.
Repertoárjuk a reneszánsz zenétől egészen a kortárs művekig terjed, és gyakran  vesznek részt oratorikus művek bemutatásában is. Legjelentősebb versenyeredményeik az utóbbi évebkben:
Budapesti Nemzetközi Kórusverseny, ifjúsági vegyeskar kategória - arany diploma (2011), Bartók Béla XXV. Nemzetközi Kórusverseny ifjúsági kategória – 1. díj (2012)Nemzetközi Ifjúsági Zenei Fesztivál, Pozsony: - kortárs kategória: arany diploma;- ifjúsági kórus kategória: arany diploma és kategóriagyőzelem (2013) Varsói Nemzetközi Kórusverseny ifjúsági kategória - 1. díj (2014)

Versenyprogram:

Elődöntő
Romuald Twardowski: Virginum Custos
Huszár Lajos: Két madrigál (I-II. tétel)
Orbán György: Daemon irrepit callidus

Döntő
Javier Busto: Ametsetan
Orbán György: Lanthúr ha szól
Jaakko Mäntyjärvi: Double, double toil and trouble (Four Shakespeare Songs)

 

Kórus Spontánusz - Magyarország, Sopron

Vegyeskarokok

Karnagy: Kocsis-Holper Zoltán

A Kórus Spontánusz 2001 decemberében alakult azzal a céllal, hogy karácsonyi dalokat énekeljen az utcai  járókelőknek. Művészeti vezetője a kezdetektől Kocsis-Holper Zoltán, aki 2015-ben a Fiatal Karvezetők 8. Nemzetközi Versenyén Torinóban második helyezést ért el.
Az elmúlt közel tizenöt év alatt a kórus Sopron zenei életének jelentős szereplőjévé vált. Népszerűek a városban meghonosított, immár hagyományos Muzsika+Szó koncertjeik, melyeken a  befogadást a karnagy könnyed hangvételű ismertetői segítik.
A kórus büszke a 2008-as grazi Kórusolimpián (5th World Choir Games) elért 2. és 5. helyezésére. 2014-ben újra neveztek az akkor Rigában megrendezett Kórusolimpiára, ahol ismét ezüst- és aranydiplomát szereztek.
Fontosnak tartják a művészeti formációk összefogását, hiszen egymást erősítve lehetséges alakítani a közösség zenei életét és sokszínűségét. Olyan együttesekkel dolgoztak együtt, mint a világhírű Capella Savaria, a Sopron Gospel és a Csík Zenekar. Vendégkarmestereik sorában találjuk a Liszt-díjas Hollerung Gábort, és a Grammy-díjas amerikai Vance George-ot.

Versenyprogram - Kamarakórusok:

Elődöntő
William Hawley: Vita de la mia Vita (Six madrigals)
Daróci Bárdos Tamás: Madáretető
Pietro Ferrario: O sacrum convivium

Döntő
Vytautas Miskinis: Cantate Domino
Ola Gjeilo: Ubi caritas
Pászti Miklós: Csángó-magyar szerelmi dalok

Versenyprogram - Vegyeskarok:

Elődöntő
Csemiczky Miklós: Pater noster
Ola Gjeilo: Unicornis captivatur

Döntő
Orbán György: Ave Maria in D
Jake Runestad: Alleluia
Kocsár Miklós: Hegyet hágék

 

Lastivka Gyermekkar - Ukrajna, Kijev

Gyermekkarok

Karnagy:Oksana Ursatii

2005 tavaszán a Kijev Holosiivski körzetéhez tartozó Gyermek- és Ifjúsági Ház megalapította a Lastivka (Fecske) Gyermekkórust. Az énekkar a kezdetektől Oksana Ursatii irányítása alatt tevékenykedik. Az együttes a kórusstúdió elvén működik: a fiatalok tanórán kívüli tevékenységként kóruséneklést, magánéneket, szolfézst és zongorát tanulnak.
A kóruscsalád három csoportból áll:
Előkészítő kórus 4-5 évesek számára (Kisfecskék)
Junior kórus 6-10 éveseknek
Koncertkórus 10-18 éves fiatalok részvételével.
Hét tanár vezetésével, több mint 150 gyerek vesz részt a kórusok munkájában. Több országos és nemzetközi kórusversenyen szerepeltek sikerrel. A VI. Nemzetközi Mihail Glinka Kórusfesztivál III. helye után a XVI. Ukrajnai Egyházzenei Fesztiválon 1. díjat és a legjobb karnagynak járó elismerést, az V. Nemzetközi Kórusversenyen (Prága) 1. helyezést, a Nemzetközi Händel Gyermekkórus Fesztiválon (Halle) szintén 1. helyezést érdemeltek ki.
2014-ben kiadták első CD-jüket, melyen Benjamin Britten kompozíciói hallhatók. (Missa Brevis, Ceremony of Carols

Versenyprogram:

Elődöntő
Mark Karminsky: The hotter day
Anna Cederberg-Orreteg: Dona nobis pacem
Iryna Aleksiychuk: Along spring (Oh, Spring, Spring)

Döntő
Lorenz Maierhofer: The Light of the Future

 

Lautitia Gyermekkar  - Magyarország, Debrecen

Gyermekkarok

Karnagy: Nemes József

A Lautitia Gyermekkar elődje 1959-ben alakult Kissné Weiser Katalin vezetésével a Bányai Júlia Általános Iskola Kórusaként. Az együttest 2006 óta Nemes József irányítja, aki maga is a kórus tagja volt. Az elmúlt időkben számos hazai és nemzetközi kórusverseny díjazottjai, és fesztiválok résztvevői voltak. Állandó szereplői a debreceni Kodály Filharmónia és a Csokonai Színház produkcióinak, valamint gyakran tesznek eleget a Görögkatolikus Egyház és a város felkérésének is. Az utóbbi évek eredményeiből és elismeréseiből kiemelkedik az Európa- és világbajnoki cím, valamint a KÓTA és a Hajdú-Bihar megyei Prima-díj. A legfontosabbnak azt tartják, hogy a Lautitia kóruscsalád olyan közösségé vált, amelynek tagjai egymást szeretik, tisztelik, és a közös alkotás lehetősége számukra mindennapossá vált.

Versenyprogram:

Elődöntő
Bartók Béla: Bolyongás
Tóth Péter: Kobold a polcon (Mesedoboz)
Karai József: Sárközi karikázó

Döntő
Eugen Meier: Weischus dü?
Tóth Péter: Gurul a gurula (Mesedoboz)
Matti Hyökki: On suuri sun rantas
Gyöngyösi Levente: Vihar

 

Lautitia Ifjúsági Vegyeskar - Magyarország, Debrecen

Ifjúsági kórusok

Karnagy: Nemes József

A Lautitia Ifjúsági Vegyeskar 2008-ban alakult az általános iskolából elballagott diákok kezdeményezésére. Az évek során számtalan versenyen és fesztiválon vettek részt. Eredményeik közül kiemelkedik az Európa-bajnoki cím, az Országos Kodály Zoltán Kórusverseny és az Arezzói Nemzetközi Kórusverseny nagydíja. A gyarapodó létszám miatt 2015-ben kezdődött el az a folyamat, amelynek során a legidősebbek a Lautitia Kamarakórusban folytatták a munkát, az Ifjúsági Vegyeskarban pedig maradt a 14-19 éves korosztály. Véglegesen ez év januárjától dolgozik a két együttes külön. Lelkesedésüket és a művészi munka iránti alázatukat mindnyájan a gyermekkarból hozták magukkal, így a kórus igyekszik hű maradni a Lautitia névvel összekapcsolt értékekhez, különösen az éneklés öröméhez.

Versenyprogram:

Elődöntő
Luigi Molfino: O sacrum convivium
Tóth Péter: Lángok
Pierre Villette: Notre Pere d'Aix
Guy Lafarge: Les boites a musique

Döntő
Ola Gjeilo: Ubi caritas
Orbán György: A Paprikajancsi szerenádja
Tóth Péter: Elindultam szép hazámból

 

Maribori Akadémiai Kórus - Szlovénia, Maribor

Vegyeskarokok

Karnagy: Tadeja Vulc

A Maribori Akadémiai Kórust a  szlovén nagyváros egyetemének különböző karaira járó hallgatók alkotják. A zene állandó művészeti alkotó közösséggé formálja őket, barátságokat sző, erősíti a zeneszeretet és a fiatalok kultúrája közötti köteléket. 
Vezetőjük Tadeja Vulc ismert fiatal zeneszerző és karnagy. Pályáján számos elismerésben részesült, művei, feldolgozásai rendszeresen műsorra kerülnek Szlovéniában és külföldön egyaránt. A 2012-2013-as évadtól nagy sikereket ért el az  Akadémiai Kórus művészeti vezetőjeként.
2015-ben a fiatalok bebizonyították, hogy a szlovén kórusművészet irigylésre méltó szintet képvisel, hiszen részt vettek a Mariborban rendezett, Gallus nevét viselő  nemzetközi  kórusversenyen, ahol a nagydíjas versenyen negyedik helyezést értek el. Ezt követően  a Goriziában megtartott Seghizzi  verseny mezőnyében a harmadik helyen végeztek.
Tadeja Vulc számos díjat nyert már a kórussal együtt,  akik mellette  hangversenyeket, és egyéb programokat is szerveznek. Igyekeznek minden lehetőséget kihasználni az éneklésre, hogy a zenében rejlő örömet átadhassák a környezetükben élő embereknek.

Versenyprogram:

Elődöntő
Josep Vila: Salve Regina
Tadeja Vulc: Fortuna
 
Döntő
Eric Whitacre: Lux Aurumque
Alejandro Yagüe Llorente: Pater Pauperum
Folke Rabe: Rondes.

 

Marymount Középiskola Kórusa - Kína, Hong Kong

Vegyeskarokok

Karnagy:  Jane Lau

A Marymount Középiskola Kórusa egy remekül felépített hongkongi nőikar melyet  2007 óta Jane Lau vezet. A 150 tagot számláló kórusban 12 és 17 év közötti tanulók énekelnek három korosztályba sorolva: gyermek, ifjúsági és felsőbb évesek kórusa. Mivel az iskolában a zenét fontosnak tartják, rengeteg versenyen vesznek részt, így számos alkalom kínálkozik számukra szereplésre, muzikalitásuk csiszolására.
2012-ben a 9. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon (Nyíregyháza) aranydíjat, valamint különdíjat, és a fesztivál legjobb karnagyának járó díjat érdemelték ki. 2014-ben az Éneklő Világ fesztiválról (Szentpétervár) 1. díjat és a zsűri 4 különdíját vihették haza. 2015-ben a kórus elnyerte a „Világ Ifjúsági Kórusművészei” címet.
A kórus állandó résztvevője a Hongkongi Iskolák Zenei Fesztiváljának, ahol többször kiérdemelte a legjobb leánykarnak és a legkiemelkedőbb kórusnak járó címeket.
2014-ben felléptek a helyi Örömóda elnevezésű rendezvényen, ahol Beethoven IX. szimfóniáját adták elő.. Az iskola minden második nyáron nemzetközi zenei tanulmányutat szervez, ahol a diákoknak lehetőségük nyílik arra, hogy magas szintű képzésben vegyenek részt, és teljes mértékben átadják magukat a zenének. 

Versenyprogram:

Elődöntő
Gyöngyösi Levente: Laudate Dominum
David Ho-yi Chan: Gods on the Magpie Bridge
(A Bartók Béla Kórusversenyre készült mű ősbemutatója, a Cash Music Fund támogatásával)

Döntő
Beischer-Matyó Tamás: A Virágok Vetélkedése
(A Bartók Béla Kórusversenyre készült mű ősbemutatója)
Ganlin: Ancient Paintings on the Rocks in Guangxi

 

Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet Nőikara - Magyarország, Miskolc

Egynemű karokok

Karnagy: Sándor Zoltán

A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének Nőikara 1987-ben eredetileg az intézmény gyakorlókórusaként alakult. Rendszeres résztvevője a város zenei életének, számtalan rádiófelvétel, bel- és külföldi koncertek és fesztiválfellépések jelzik tevékenységüket. A reneszánsztól a XXI. századig terjedő a capella repertoárja mellett rendszeresen vállalkozik oratorikus művek bemutatására is. Karnagya Sándor Zoltán, az Intézet igazgatója. Nemzetközi versenyen első alkalommal 2001-ben vettek részt Fivizzanoban, Olaszországban, ahol nőikari, és egyházzenei kategóriában is első díjat kaptak. 2002-ben a XX. Debreceni Nemzetközi Kórusversenyen egyneműkari kategóriában első helyezést nyertek. Azóta számtalan díjat hoztak el Európa különböző kórusversenyeiről.

Versenyprogram:


Elődöntő
Piotr Janczak: De profundis clamavi
Vic Nees: Tollite portas
André Ducret: Arc en Ciel

Döntő
Javier Busto: Salve Regina
Antonio Iafigliola: Ave Maria
Gyöngyösi Levente: Vihar

 

Musamari Kórusiskola Gyermekkara - Észtország, Tallinn

Gyermekkarok

Karnagy: Tiina Mee

A Musamari Kórusiskola Gyermekkara 2006-ban alakult, soraiban 9-16 éves lányok énekelnek. A Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyre a kórus fiatalabb, 9-14 éves énekesei érkeznek.
A kórus számos zenei programban, fesztiválokon és kórusversenyeken vesz részt hazájában és külföldön egyaránt. Az észt zenei élet kiemelkedő képviselőivel, zenészekkel, énekesekkel és zeneszerzőkkel dolgoztak együtt, többek között az Észt Ifjúsági Szimfonikus Zenekarral, hét koncertprogram keretein belül is. A kórus karnagya Tiina Mee, aki az Észt Zeneakadémián szerzett zenetanári és karvezetői oklevelet. Az együttes koreográfusa Piret Hinrikus.
A Musamari Kórusiskola Gyermekkara 2010 óta számos tekintélyes kórusfesztiválon érdemelt ki elismeréseket hazájában és Európa rangos versenyein, többek között Bergenben, Grazban, Malcesinében, Olmützben, Arezzóban, Bécsben vagy éppen Tolosában.

Versenyprogram:

Elődöntő
Veljo Tormis: Etüüdid helilaadides
Javier Busto: Gizon on bat…
Priit Pajusaa: Tii

Döntő
Carlo Tommasi: Agnus Dei
Mari Amor: Unemetsades
Liis Viira: Ei ole mina su raadio
Veljo Tormis: Kiigel kartlik

 

Parahyangan Katolikus Egyetem Énekkara - Indonézia, Bandung

Vegyeskarokok

Karnagy: Ivan Yohan

A Parahyangan Katolikus Egyetem Énekkara 1962-ben alakult A.P. Sugiarto kezdeményezésére, azzal a céllal, hogy az egyetem ünnepi alkalmain szerepeljenek.Az együttes karnagya és művészeti igazgatója 1995 óta Avip Priatna. Elért eredményei és országos, illetve nemzetközi tevékenysége révén a kórus („Unpar Choir”) Indonézia egyik vezető, meghatározó együttesévé vált. Gyakran vendégszerepelnek európai és ázsiai rendezvényeken is. A kórust idén, a  Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusversenyen vendégkarnagyként Ivan Yohan vezeti, aki a Cantabile Zeneiskola társalapítója is.
A kórus első nemzetközi sikerét az Arnhemben megrendezett Holland Nemzetközi Kórusversenyen érte el. 1997-ben és 2013-ban is díjjal térhettek haza Arezzoból. 2008-ban sikerrel szerepeltek Spittal am Drauban, ahol néhány évvel később már elhódították az 1. díjat, valamint a modern mű legjobb előadásáért járó különdíjat. Az említettek mellett a kórus büszke az I. Kórusolimpián, 2000-ben Linzben, és a 2003-ban Marktoberdorfban nyújtott teljesítményére is. 2010-ben mind a folklór, mind a vegyeskari kategóriájában díjazott lett az együttes a walesi Llangollenben rendezett versenyen.. 2011-ben a szabadon választott művek kategóriájában 3. helyen végeztek a franciaországi Tours-ban.

Versenyprogram - Kamarakórusok:


Elődöntő
Ivan Yohan: Après un rêve
Morten Lauridsen: Ov'è, Lass', Il Bel Viso? (Six Fire Songs)
Jung-sun Park: Kyrie (O Lord, Our Lord)

Döntő
William Hawley: O Magnum Mysterium
Vytautas Barkauskas Jr.: Stabat Mater

Versenyprogram - Vegyeskarok:


Elődöntő
Ivan Yohan: Dies Irae
Ken Steven: Angele Dei
Knut Nystedt: Veni

Döntő
Pēteris Vasks: Māte saule
Ben Hanlon: O Frondens Virga
Ken Steven: Fecit Potentiam

 

Ponomaryov Vesna Gyermekkar – Oroszország, Moszkva

Gyermekkarok

Karnagy:  Nadezda Averina

A Ponomarjov Vesna Gyermekkar az azonos nevű moszkvai iskola felsőbb éves tanulóiból alakult, 2015-ben ünnepelték fennállásuk ötvenedik évfordulóját. Az iskola igazgatója, és a kórus  művészeti vezetője közel ötven éven keresztül - az Oroszország Érdemes Művésze címmel kitüntetett - Alekszander Ponomaryov (1938-2012) volt. A kórust  2012 óta Nadezda Averina, a Moszkvai Konzervatórium professzora, orosz és nemzetközi kórusversenyek rendszeres zsűritagja irányítja.
A Vesna gyermekkar jól ismert Oroszországban és külföldön egyaránt. Számos nemzetközi kórusversenyen részesült rangos elismerésekben pl. Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Kanadában, Bulgáriában, Magyarországon és Belgiumban. 2000-ben a felnőtt kórusokat is felsorakoztató mezőnyben elnyerte  a Kórusmuzsika Európai Nagydíját.  Legfrissebb sikerei a 2014-ben Belgiumban és Németországban megrendezett nemzetközi kórusversenyeken szerzett első helyezések.
A Vesna Európa-szerte 12 országban mutatta be koncertprogramjait, fellépett már Kanadában, Japánban és Kínában is, valamint hazája mintegy 50 városában. Moszkvában a legnevesebb koncerttermek adtak otthont szerepléseinek, ahol sok híres zenekarral és művésszel állhattak egy színpadon.  A kórus változatos és széles körű repertoárral rendelkezik.. Fellépéseikről több lemezkiadó, televízió és a rádió is készített már felvételt.

Versenyprogram:


Elődöntő
Efrem Podgaits: To the enfant
Vladimir Rubin: To get the alphabet books
Manolo da Rold: Laudate Dominum

Döntő
Iosif Kechakmadze: Georgian song
Jorge Gijon Sanchez: The fly
Efrem Podgaits: Dithyramb

 

Sophia Ifjúsági Kamarakórus - Ukrajna, Kijev

Kamarakórusok

Karnagy: Alexey Shamritsky

A kijevi Sophia Ifjúsági Kamarakórus 2008-ban alakult. Műsoraikon túlnyomórészt reneszánsz szerzők motettáit és madrigáljait hallhatja a közönség. 2010 vége óta a kijevi Csajkovszkij Zeneakadémián kitüntetéssel végzett Alexey Shamritsky irányítja az együttest, melynek első CD-je 2011 szeptemberében jelent meg, Liturgia címmel. Ezen jól ismert orosz zeneszerzők műveit adja elő a kórus.
2012 óta a Sophia Ifjúsági Vegyeskar számos kórusfesztiválon vett részt, többek között a KievMusikFesten, vagy a Season Premiere-en, hogy csak a legjelentősebbeket említsük.
2014 májusában első helyezést szereztek a XXXIII. Hajnowka Nemzetközi Egyházzenei Fesztiválon a lengyelországi Bialystokban, 2015 áprilisában pedig a németországi Weimarban és Erfurtban koncerteztek sikerrel.

Versenyprogram:


Elődöntő
Morten Lauridsen: O Magnum Mysterium
Lesya Dychko: Dumka

Döntő
Eric Whitacre: Water Night
Vytautas Miskinis: O salutaris hostia
Rene Clausen: All That Hath Life & Breath Praise Ye the Lord!

 

Tartui Egyetem Kamarakórusa – Észtország, Tartu

Kamarakórusok

Karnagy: Triin Koch

A Tartui Egyetem 1971-ben alakult kamarakórusának soraiban  több mint 500 énekes fordult meg, akik nagyrészt az egyetem diákjai közül kerültek ki. A kórus számos emlékezetes hangversenyt kezdeményezett, aktív résztvevői hazájuk kórusmozgalmának, és mindig nagy örömmel lépnek fel az észt dalünnepeken.
A Tartui Egyetem Kamarakórusát 2001 ősze óta Triin Koch vezeti, aki ez idő alatt az észt kórusmuzsika egyedi és sokszínű képviselőjévé formálta az együttest. Elkötelezett gondozója az észt dal ünnepe hagyománynak. Munkáját  számos formában ismerték el különböző kitüntetésekkel.
A kamarakórus repertoárjában kiemelt helye van a klasszikus észt zeneszerzők kórusműveinek, különösen Mart Saar, Cyrillus Kreek, Veljo Tormis és Arvo Pärt szerzeményeinek. 2013-ban és 2015-ben a kórus második díjat nyert a vegyeskarok számára rendezett Tuljak elnevezésű rangos versenyen, a Tallin-2015 Nemzetközi Kórusversenyen pedig harmadik helyezést értek el.

Versenyprogram:

Elődöntő
Tõnu Kõrvits: Minu hing, oh ole rõõmus (Kreegi vihik)
Veljo Tormis: Jaani hobu (Jaanilaulud)
Michael Berkeley: Jubilate Deo (Eight Motets)
Petr Eben: De circuitu aeterno (Verba sapientiae)

Döntő
Tõnu Kõrvits: Brother Fire (Canticle of the Sun)
Veljo Tormis: Tuul kõnnumaa kohal (Sügismaastikud)
Knut Nystedt: Thus saith the Lord (Three Motets)
Andres Lemba: Miserere

 

Udiana Kórus – Izrael, Tel Aviv

Kamarakórusok

Karnagy:  Anat Aharon

Az együttes elődjét, a Kolot Hasadeh kórust Anat Aharoni alapította 2004-ben, aki jelenleg  az Udiana művészeti vezetője. Repertoárjukban különböző korok klasszikus művei szerepelnek, mindezek mellett hangsúlyt fektetnek a XX. és a XXI. századi kortárs, elsősorban a cappella darabokra.
A kórus Izrael legelismertebb színpadain lép fel, ahol a közönség nagy elismeréssel fogadja őket. Karnagyai és énekesei mindig arra törekszenek, hogy különlegeset és egyedit alkossanak az izraeli kóruskultúrában.
Az Udiana Kórus önálló műsoraiban több oldalról megközelítve dolgoz fel egy-egy sajátos témát.  Az elmúlt évek témái között szerepelt az ima, dal a Földhöz, a béke, a víz. Jelenleg a csend témaköre foglalkoztatja őket, melynek keretei között Morten Lauridsen, Peteris Vasks és Arvo Pärt darabjait, illetve a kórus számára komponált műveket szólaltatnak meg.

Versenyprogram:


Elődöntő
Vic Nees: Songs of Sado Isle (Eight Japanese Folk-Songs)
Pēteris Vasks: Madrigals
Pēteris Vasks: 4 Silent Songs (Nr. 1)
Anat Aharoni: Usheavtem Maim Besason

Döntő
Pēteris Vasks: 4 Silent Songs (Nr. 3)
Eyal Batt: Yedid Shaket Shel Merhakim
Eitan Steinberg: Adam-ma