.

Mesterkurzus 20182018. július 4 – 13. Debrecen


Mikael Wedar
(Svédország)


A kiváló svéd karnagy, egyházzenész és énekművész Mikael Wedar diplomáit a stockholmi Királyi Zeneakadémián szerezte, 1995-től tevékenykedik kórusvezetőként és orgonistaként. 2003 és 2011 között a Stockholmi Zenegimnázium tanára volt, 2012 óta a Farsta Plébánián teljesít egyházzenei szolgálatot.
Eddigi pályája során a legjelentősebb svéd együttesekkel működött együtt, többek között az Eric Ericson Kamarakórussal és a Svéd Rádiókórussal. 2007-ben megalapította, és azóta is vezeti a St. Jacob Ifjúsági Kórust. Irányítása alatt az énekkar számos nemzetközi versenyeredményt ért el. Nagydíjat szereztek a pozsonyi Slovakia Cantat-on, és harmadik helyet a Helsinkiben rendezett Harald Andersén Nemzetközi Kamarakórus Versenyen. 2013-ban a baszkföldi Tolosában lettek nagydíjasok, melynek révén a következő évben indulhattak a Kórusmuzsika Európa Nagydíja versenyen Debrecenben, ahol megszerezték a győzelmet.


Szabó Sipos Máté
(Magyarország)


A Kodály Kórus Debrecen vezetőkarnagya. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen karvezetői és karmesteri diplomát szerzett. 1996-tól az Egri Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. 1994-től a Zeneakadémia kargyakorlat tanára, 2000-től a Debreceni Kodály Kórus művészeti vezetője, majd a Magyar Állami Operaház karigazgatója és karmestere volt.
2016 januárjától ismét a Kodály Kórus élén áll, egyben a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny művészeti bizottságának tagja. Rendszeresen tart kurzusokat itthon és külföldön egyaránt.


Kodály Kórus DebrecenAz 1955-ben Gulyás György által alapított Debreceni Kodály Kórus 1971-től működik hivatásos együttesként, fenntartója az ország második legnagyobb városa, Debrecen. Az énekkar repertoárja igen gazdag, az a cappella művektől a zeneirodalom legjelentősebb oratorikus művein át a legújabb kortárs énekkari kompozíciókig terjed. Hosszú a sora azon külföldi és hazai ősbemutatóknak, melyek a kórus nevéhez fűződnek. Produkcióikat számos hang- és képfelvétel, valamint CD lemez őrzi. A Kodály Kórus Debrecen eddigi működése során több mint 2000 koncertet adott Európa, Ázsia, Afrika, Amerika 40 országában. Fennállása során olyan nagyszerű karmesterek vezényelték mint Erdélyi Miklós, Ferencsik János, Fischer Iván, Lukács Ervin, Medveczky Ádám, Vásáry Tamás, Pierre Cao, Lamberto Gardelli, Martin Haselböck, Jürgen Jürgens, Dmitrij Kabalevszkij, Kobayashi Ken-Ichiro, Ennio Morricone, John Nelson, Helmuth Rilling, Karolos Trikolidis, Howard Williams, Peter Broadbent és Kocsis Zoltán.


A Bartók Béla Nemzetközi Mesterkurzus létrehozását az az egyre fokozódó érdeklődés indokolta, amely a XX-XXI. századi kórusművek értelmezésével és előadásával kapcsolatosan a kórusvezetők részéről folyamatosan tapasztalható.
A képzés specialitása az a kivételes lehetőség, hogy a Mesterkurzus tematikájában és időpontjában is csatlakozik a csak kortárs zeneműveket megszólaltató Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyhez. A Mesterkurzus oktatói a verseny zsűrijének munkájában is részt vevő nemzetközi hírű karnagyok. A Mesterkurzus gyakorló kórusát – szintén egyedülálló módon – a professzionális Kodály Kórus Debrecen adja.
A mesterkurzuson aktív és passzív hallgatóként lehet részt venni. A kurzus végén az aktív hallgatók záró koncerten vezénylik azokat a műveket, melyeket elméleti és gyakorlati formában feldolgoztak.
A Mesterkurzuson való részvételről a hallgatók kétnyelvű igazolást kapnak, melyet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara állít ki.

Oktató professzorok:
Mikael Wedar (Svédország)
Szabó Sipos Máté (Magyarország)

A kurzus időpontja:
2018. július 4-13.

Jelentkezési határidő:
2018. május 31.

A jelentkezési lap letölthető:

http://www.bbcc.hu/mesterkurzus-2018

 

A kurzuson való részvétel feltételei:
 • zenei önéletrajz
 • saját kórusról referenciaanyag / egyetemi hallgatóknak tanári ajánlás
 • szakmai angol nyelv ismerete


Elérhetőségek:

szakmai kérdések:

Török Ágnes – karnagy, művészeti titkár
agnes.torok@hotmail.com

szervezési kérdések: Zilinyi Zsombor – művészeti menedzser
info@bbcc.hu

A kurzus tematikai egységei:

 • Karvezetés:
  - vezénylési gyakorlat
  - kargyakorlat / karének
 • Kortárs karirodalom a gyakorlatban:
  - a versenyprogramok látogatása

Vezényelendő művek:

Szabó Sipos Máté

Szabó Barna Lachrymarium - Me, me and none but me 2014 Kontrapunkt
Horváth Márton Levente Missa omni tempore - Kyrie, Gloria 2006
Orbán György Se nappalom, se éjjelem (Második kóruskönyv II.) 1989 EMB Budapest
Vajda János O vos omnes

Edition
Music-Contact
Gyöngyösi Levente Te lucis ante terminum 2003 EMB Budapest

Mikael Wedar

Linda Alexandersson Memento 2009 Gehrmans GE 12075
Sven Erik Bäck Ecce ascendimus Jerosolyma 1959
Gehrnans N10039
Per Nörgård Wiigen-lied 1980 Edition W. Hansen WH 30351
Jaakko Mäntyjärvi Double, Double Toil and Trouble 1984
Sulasol S343
Kim André Arnesen Even when he is silent 2011 Walton WW1579


A kurzus várható költségei:

Képzési költség:  
Aktív részvétel esetén:  
-     karnagyoknak:  50.000,-  Ft
-    egyetemi hallgatóknak: 25.000,- Ft
   
Passzív részvétel esetén:  
-    karnagyoknak:  15.000,-Ft
-    egyetemi hallgatóknak: 10.000,-Ft
   
Szállás (ifjúsági szállás): 60.000,-Ft

A fenti összeg nem tartalmazza az utazás, az étkezés és a kötelező irodalom beszerzési költségeit.

Számlavezető bak címe:
OTP Bank Nyrt.
(H-4025 Debrecen, Pásti u. 1-3.)
Számlaszám:
OTP VHUHB 11738008-20816900
A megjegyzés rovatba kérjük feltüntetni: "Karvezetés mesterkurzus"
Számlatulajdonos:
FŐNIX Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. (H-4026 Debrecen, Hunyadi J. u. 1-3.)

A tranzakciós költségek a feladót terhelik. Az átutalást tanúsító másolatot, valamint a pontos számlázási címet kérjük a tranzakciót követően elküldeni az info@bbcc.hu címre. Visszalépés esetén a regisztrációs díjat nem áll módunkban visszautalni. Bármilyenátutalási nehézség esetén kérjük, forduljanak a versenyirodához.

JELENTKEZÉSI LAP.pdf