Mesterkurzus 20162016. július 6 – 16. Debrecen


Peter Broadbent
(Nagy-Britannia)Alapító karnagya Európa egyik legelismertebb kórusának, a Joyful Company of Singers kamarakórusnak. Széles repertoárjának nagy részét kortárs művek alkotják, melyek sorát számos ősbemutató is gazdagítja. Peter Broadbent a magyar kórusművek hiteles tolmácsolója: Bartók összes nőikara és Kodály legjelentősebb alkotásai mellett rendszeresen műsorra tűzi a legkiválóbb kortárs szerzők darabjait is. A magyar zenekultúra értékeinek külföldön való megismertetése terén elért eredményeiért Pro Cultura Hungarica díjban részesült.


Szabó Sipos Máté
(Magyarország)A Kodály Kórus Debrecen vezetőkarnagya. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen karvezetői és karmesteri diplomát szerzett. 1996-tól az Egri Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. 1994-től a Zeneakadémia kargyakorlat tanára, 2000-től a Debreceni Kodály Kórus művészeti vezetője, majd a Magyar Állami Operaház karigazgatója és karmestere volt. 2016 januárjától ismét a Kodály Kórus élén áll, egyben a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny művészeti bizottságának tagja. Rendszeresen tart kurzusokat itthon és külföldön egyaránt.


Kodály Kórus DebrecenAz 1955-ben Gulyás György által alapított Debreceni Kodály Kórus 1971-től működik hivatásos együttesként, fenntartója az ország második legnagyobb városa, Debrecen. Az énekkar repertoárja igen gazdag, az a cappella művektől a zeneirodalom legjelentősebb oratorikus művein át a legújabb kortárs énekkari kompozíciókig terjed. Hosszú a sora azon külföldi és hazai ősbemutatóknak, melyek a kórus nevéhez fűződnek. Produkcióikat számos hang- és képfelvétel, valamint CD lemez őrzi. A Kodály Kórus Debrecen eddigi működése során több mint 2000 koncertet adott Európa, Ázsia, Afrika, Amerika 40 országában. Fennállása során olyan nagyszerű karmesterek vezényelték mint Erdélyi Miklós, Ferencsik János, Fischer Iván, Lukács Ervin, Medveczky Ádám, Vásáry Tamás, Pierre Cao, Lamberto Gardelli, Martin Haselböck, Jürgen Jürgens, Dmitrij Kabalevszkij, Kobayashi Ken-Ichiro, Ennio Morricone, John Nelson, Helmuth Rilling, Karolos Trikolidis, Howard Williams, Peter Broadbent és Kocsis Zoltán.


A Bartók Béla Nemzetközi Mesterkurzus létrehozását az az egyre fokozódó érdeklődés indokolta, amely a XX-XXI. századi kórusművek értelmezésével és előadásával kapcsolatosan a kórusvezetők részéről folyamatosan tapasztalható.
A képzés specialitása az a kivételes lehetőség, hogy a Mesterkurzus tematikájában és időpontjában is csatlakozik a csak kortárs zeneműveket megszólaltató Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyhez. A Mesterkurzus oktatói a verseny zsűrijének munkájában is részt vevő nemzetközi hírű karnagyok. A Mesterkurzus gyakorló kórusát – szintén egyedülálló módon – a professzionális Kodály Kórus Debrecen adja.
A mesterkurzuson aktív és passzív hallgatóként lehet részt venni. A kurzus végén az aktív hallgatók záró koncerten vezénylik azokat a műveket, melyeket elméleti és gyakorlati formában feldolgoztak.
A Mesterkurzuson való részvételről a hallgatók kétnyelvű igazolást kapnak, melyet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara állít ki.

Oktató professzorok:
Peter Broadbent (Nagy-Britannia)
Szabó Sipos Máté (Magyarország)

A kurzus időpontja:
2016. július 6-16.

Jelentkezési határidő:
2016. április 30.

A jelentkezési lap letölthető:

www.bbcc.hu

 

A kurzuson való részvétel feltételei:
 • zenei önéletrajz
 • saját kórusról referenciaanyag / egyetemi hallgatóknak tanári ajánlás
 • szakmai angol nyelv ismerete


Elérhetőségek:

szakmai kérdések:

Török Ágnes – karnagy, művészeti titkár
agnes.torok@hotmail.com

szervezési kérdések: Tóth Zsófia – versenytitkár
toth.zsofia@ph.debrecen.hu

A kurzus tematikai egységei:

 • Stíluselemzés:
  - műelemzés
  - karirodalom
 • Karvezetés:
  - vezénylési gyakorlat
  - kargyakorlat / karének
 • Kortárs karirodalom a gyakorlatban:
  - a versenyprogramok látogatása
  - interpretációelemzés


A kurzus várható költségei:

Képzési költség:  
Aktív részvétel esetén:  
-     karnagyoknak:  70.000,-  Ft
-    egyetemi hallgatóknak: 30.000,- Ft
   
Passzív részvétel esetén:  
-    karnagyoknak:  25.000,-Ft
-    egyetemi hallgatóknak: 10.000,-Ft
   
Szállás: 45.000,-Ft

A fenti összeg nem tartalmazza az utazás, az étkezés és a kötelező irodalom beszerzési költségeit.

Számlavezető bak címe:
OTP Bank Nyrt.
(H-4025 Debrecen, Pásti u. 1-3.)
Számlaszám:
OTP VHUHB 11738008-20816900
"Karvezetés mesterkurzus" jelöléssel
Számlatulajdonos:
FŐNIX Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. (H-4026 Debrecen, Hunyadi J. u. 1-3.)

JELENTKEZESI_LAP.docx